Site: Victoria Gate, Taunton, TA1 3EX

Client: Somerset West & Taunton Council

Budget: £80,000

Age Range: Toddler & Junior

Date Opened: 03-July-2019

Ranges: Bespoke Design

Standing at 7.5 metres tall in the heart of Taunton in a rural setting is an impressive bespoke lighthouse play tower. Designed by local landscape architects Swan Paul Partnership and built by Proludic – it really is a spectacular design and project.

Swan Paul approached Proludic with the idea back in 2018. Their client wanted to upgrade the existing popular park with some new features that included a play tower and a new beach volleyball court. The park had a history of alternative American sports (one being beach volleyball) and activities taking place so they wanted the new facilities to reflect this beach life theme.

They had aspirations for the proposed play tower to be the tallest in Somerset and to be accessed through the existing play area. The bespoke design would reflect the lighthouse at Burnham on Sea with each façade being slightly different. They wanted it to be a four equal-sided structure with an apex roof. The finish would be a primarily white clapboard effect using a mix of coloured plywood and composite panels.

burhamossea

The finished design is an imposing piece of outdoor play equipment with multiple play levels and activities for children of all abilities. Installed onto the sand it does give the impression of being at the beach and adds an additional play feature for children.

The red and white colours used and features certainly do stand out and make you think you are entering a play lighthouse. As children climb and explore they also get fantastic views of the whole park. Opened in 2019 to the public it has provided a unique and memorable play experience for families.

Proludic loved working on this type of project as we were able to showcase our bespoke play and deliver on all manner of clients visions. Swan Paul had a clear vision of what they wanted to achieve and we were able to execute it by building the final product to their specification.

Proludic can work on bespoke play in several ways with our clients. The first is using our experienced design team to create truly unique products that people want to see – often built around exciting themes. Secondly, we can take an existing design and build it using world-class manufacturing facilities at our head office site at Vouvray, France.

Please do not hesitate to get in contact if you have a bespoke play project that you need to discuss.